Vírusvédelem a felhőben

Ha egyszerűen és röviden kellene megfogalmaznom, mi is a digitális transzformáció, egészen biztosan benne lenne az informatika “felhősödése”. Ez az a terület, ahol néhány év alatt radikális változások történtek. Olyan vállalatok, amelyek 5 éve még ragaszkodtak saját, telepített szervereikhez, mára komoly felhős rendszerekkel rendelkeznek, és soha nem látott rugalmassággal, a korábbinál hatékonyabban működnek.

A váltás a felhős IT-ra persze messze nem olyan egyszerű, mint egy cég átköltöztetése az egyik irodából a másikba. A Forrester és az IDC a kutatásaiból egybehangzóan kiderül, hogy leginkább a biztonsággal kapcsolatos aggályok fékezik a digitális transzformáció folyamatát. Miközben,  egyszerűen “biztonságról” beszélünk, leginkább arra gondolunk, hogy a hibrid felhős IT kialakítása és működtetése számos adatbiztonsági, szabályozási kérdést vet fel.

Tisztában kell lenni azzal is, milyen külső fenyegetéseknek van kitéve a felhős infrastruktúra és az adatközpont környezete, jelentkeznek-e a nem engedélyezett IT-használat kockázatai, milyen problémákat vet fel, hogy nem lehet rálátni a felhőszolgáltató infrastruktúrájára.

Hiába tehát a felhős infrastruktúra, különösen a privát és a nyilvános felhőket rugalmasan együtt működtetni képes hibrid felhős megoldások, ha minden további átalakulást lassítanak a biztonsági és titkosítási aggályok, a felhős platformok menedzseléséhez szükséges készségek hiánya és a valamennyi platformra kiterjedő, konzisztens monitorozás és menedzsment megoldatlansága.

A felhőbe épített biztonság

Ma már egyértelmű, hogy a cégek nem mondhatnak le a felhő biztosította előnyökről. Az ehhez szükséges biztonság úgy teremthető meg, hogy a felhős architektúra tervezésekor eleve figyelembe veszik a biztonsági követelményeket. Amellett, hogy a felhőben levő adatokat erős védelemmel szükséges ellátni, nagyon fontos a folyamatos monitorozás és a rendszeres frissítés is.

Nagyon fontos a felhő, de különösen a biztonsági megoldások automatizálásának a bevezetése is. A fent említett megoldásokkal kombinálva az automatizáció képes jelentősen csökkenteni az emberi hibákból adódó kockázatot, miközben a felhő előnyei, a sebesség és a rugalmasság érintetlenek maradnak.

Vírusvédelmi megoldás Kaspersky-módra

A fent leírt igényekre reagálva a Kaspersky egy olyan megoldást biztosít, mely képes hibrid felhős környezetben is megvédeni a cégeket a külső és belső fenyegetésektől. A Kaspersky Hybrid Cloud Security, amely integrálható  a Microsoft Azure-ral mérettől függetlenül orkesztrációs és védelmi kapacitást kínál a cégek számára.

A Kaspersky védelmi rendszere több módszert is alkalmaz annak érdekében, hogy távol tartsa a támadókat a vállalati adatoktól. Ilyenek az exploit-megelőzés, a sérülékenység-felmérés, az automatikus javításkezelés. A Kaspersky Hybrid Cloud Security gépi tanulással támogatott védekezést használ a potenciális fenyegetések megelőzésére, feltárására és eltávolítására, mielőtt azok még bármilyen módon befolyásolnák az adatokat és a szoftverek működését.

További cikkeink