Egészségügy

Kiberbűnözők
Elleni védőoltás

Miközben az egészségügy technológiai fejlesztései rohanó ütemben mennek végbe, a szektort minden korábbinál súlyosabb kiberbiztonsági fenyegetettség veszélyezteti. A számítógépes bűnözők előszeretettel használják ki az ágazatban jellemző „több sebből vérző”  IT-infrastruktúrák hiányosságait  kényes információk eltulajdonítása és tovább értékesítése céljából.

A betegek adatai

Az egészségügyi szektort értintő adatlopások hatalmas károkat okozhatnak. Nem csupán az intézmény jó hírneve sérülhet, hanem a bűnözők számos módon élhetnek vissza a megszerzett adatokkal. Szerencsére az átláthatósági kezdeményezések és szabályozások illetve a nemzetközi nyomás hatására egyre nagyobb fókusz helyeződik egészségügyi szervezetek kiberbiztonságára is.

Technológia trendek és kihívások

Az egészségügyi szektorban egyre korszerűbb és innovatívabb megoldásokat implementálnak. Napjaink technológia trendjei számos olyan kiberbiztonsági kockázatot és kihívást állítanak a szektorban dolgozók elé, melyet érdemes felelősen kezelniük.

Adatbiztonság

Adatbiztonság

Az egészségügyben alkalmazott technológiai újítások forradalmasítják az orvosok megközelítését a gyógyászat teljes spektrumán. A megelőzéstől kezdve, a diagnosztizálás és kezelés módján át, a betegek monitorozásáig minden terület érintett. Olyan óriási adatáramlás megy végbe a betegek és az egészségügyi rendszer között, melyet nehéz teljes irányítás alatt tartani. A számtalan védetlenül hagyott intelligens mérőeszköz, implantátum és általánosságba véve a teljes IT infrastruktúra számtalan támadási pontot biztosít a rosszindulatú támadók számára. Az internet sötét bugyraiban már most több mint 140 millió beteg ellopott orvosi adatait kínálják eladásra.

Adatok hitelessége

Az ellopott orvosi nyilvántartások olyan adatokat szolgáltatnak, amelyek aranybányát jelentenek a bűnözők számára. Az adatokat csalási tevékenységek széles skálájára használhatja fel a támadó: hamis személyazonosítókat hozhat létre drogok vásárlására, biztosítási csalásokat hajthat végre, olyan egészségügyi szolgáltatásokat vehet igénybe, amelyre amúgy nem lenne jogosult  – vagy csak szimplán eladhatja az információkat, hogy mások tegyék velük az előbb felsoroltakat. Ezek a példák azonban csak a probléma egyik oldalát jelentik:  az egészséggel kapcsolatban az adatok hitelessége szó szerint élet vagy halál kérdése lehet. Az elektronikus nyilvántartások szinte teljes egészében felváltották a papír alapúakat. Gondoljunk bele, hogy egy számítógépes támadás, mely eltörölné teljes, akár több évtizedre visszanyúló kortörténetünket, milyen következményekkel járna. Pontos és hiteles adatok hiányában az orvosok hajlamosabbak téves diagnózisra vagy nem megfelelő gyógyszeres kezelés elrendelésére – veszélyeztetve ezzel a betegek életét.

 

Adatok hitelessége
Zsarolóvírus-védelem

Zsarolóvírusok

A zsarolóvírus alapú támadások egy teljesen új korszakot nyitottak az egészségügyi adatok biztonságának történelmében. 2017-ben a „WannaCry” nevű ransomware tarolt: kórházak teljes rendszerei estek áldozatául, kritikus fontosságú nyilvántartások váltak elérhetetlenné. A nem sürgős beavatkozásokat el kellett halasztani és az időpontfoglalások teljesen felborultak, ezzel számtalan beteg életét befolyásolva. Ez azonban csak egy a sok vírus közül – azóta számtalan variánsa látott napvilágot. Sajnos világos, hogy miért az egészségügy az elsőszámú célpontja az ilyen jellegű támadásoknak: az áldozatok valószínűleg nem fognak habozni a váltságdíj kifizetésékor, ha emberi életek forognak kockán. A szomorú igazság, hogy ha fizetnek is, akkor sem garantált, hogy visszakapják adataikat. A problémát preventív módon lehet orvosolni, olyan kiberbiztonsági megoldásokkal, mint amelyet például a Kaspersky nyújt.

A belső ellenség

Az egészségügy sajnos saját autoimmun „kiberbetegséggel” rendelkezik. Az iparágak közül itt a legmagasabb a belső adatlopások száma. Az elkövetőket a legtöbb esetben pénzügyi motiváció hajtja, a megszerzett adatokat általában értékesítik. Az egészségügyben magas azon intézmények aránya, ahol nagyon lassan alkalmazkodnak a digitális átalakuláshoz. Rossz kézbe kerülhetnek az adatok emberi hibázás következtében is (például e-mail vagy sms hibás címzése), de problémát jelentenek az iparágnak a nem megfelelő biztonsági alapismeretekkel rendelkező munkatársak is.

A belső ellenség
Mobil egészségügy

Mobil egészségügy

Az internetre csatlakoztatott eszközök forradalmát éli az egészségügy, számos kórház és klinika már több ezer IoT-vel rendelkezik. Az ilyen eszközök a betegellátás számos aspektusára kiterjeszthetőek: kardiodiagnosztikai mérőeszközök, folyamatos glükóz szintet monitorozó rendszerek, rákbetegek aktivitását nyomon követő műszerek és mindenféle más érzékelők segítik az innovatív egészségügyi intézményeket. Az új módszerek részletes, pontos diagnózist tesznek lehetővé és szerepet játszanak az élettartam meghosszabbításában, az életminőség javításában. A nem megfelelően védett mobil egészségügyi IoT eszközök azonban potenciális támadási felületet jelentenek a számítógépes bűnözők számára.

Szabályozások

Az egészségügyi szervezetek felbecsülhetetlen értékű betegekről szóló információkat tárolnak – így szinte ugyanannyira kötelesek felelősen gondoskodni azokról, mint magukról a betegekről.  Szerencsére ma már különböző szabályozási, megfelelési szabványok léteznek az orvosi adatokkal dolgozó szervezetek számára. Ezek meghatározzák a minimális biztonsági követelményeket és az intézkedési teendőket egy bekövetkezendő kiberbiztonsági incidens esetén. A szervezetek kötelesek betartani ezeket az irányelveket – ezek elmulasztása jelentősen csökkentheti az üzleti szempontból fontos szerződések élettartamát és a szabálysértések hatalmas büntetéseket vonhatnak maguk után.

Szabályozások

Válassza az igényei szerint legmegfelelőbb Kaspersky-védelmet!

A Kaspersky megoldások bizonyított védelmet garantálnak a kibertámadások ellen az egészségügyi szektor számára.

kaspersky-endpoint-security

Kaspersky Endpoint Security

A Kaspersky végpontvédelme alkalmazkodik egyedi igényekhez, és teljes biztonságot nyújt bármilyen szofisztikált támadás ellen. Hatékonyan megvédheti betegei érzékeny adatait és megfelelhet a GDPR-előírásoknak hála a magasszintű titkosítási funkcióinak. Lehetősége van kiemelt támogatás igénylésére is (Kaspersky Maintenance Service Agreement Plus), mely kiberbiztonsági incidensek esetén jöhet igazán jól.

kaspersky-hybrid-cloud-security

Kaspersky Hybrid Cloud Security

Használja ki a felhő adta lehetőségeket és tudja teljes hálózati infrastruktúráját biztonságban a Kaspersky Hybrid Cloud Security-vel. Biztosítson teljes átláthatóságot, egyszerűsítse a bevezetési és menedzsmentelési feladatokat és automatizálja a biztonságát előre meghatározott házirendek és szabályok segítségével.

Kaspersky-threath-managment-defense

Kaspersky Threat Management and Defense

A Kaspersky ezen megoldásai preventív módon segítenek levelező szerverek védelmében, továbbá spam-, adathalász-, valamint általános és fejlett malware-fenyegetések elhárításában. Védje meg könnyedén infrastruktúráját az internet veszélyeitől, blokkolja a veszélyes webes forgalmakat hatékonyan.

kaspersky-iot-security

Kaspersky IoT Security

Dolgozzon bármely érzékelővel, egészségügyi intelligens mérőeszközzel vagy egyéb IoT eszközzel, a Kaspersky IoT Security használata erősen ajánlott. A legtöbb ilyen eszköz sajnos a biztonság területén meglehetősen elavult, számtalan támadási pontot hordoz magában. A Kaspersky ezen megoldásával védelmet biztosíthat ezek számára, miközben a jogszabályi követelményeknek is megfelelhet.

kaspersky-cybersecurity-serviceses

Kaspersky Cybersecurity Services

A Kaspersky számos kiberbiztonsági szolgáltatást biztosít a pénzügyi szektor szereplői számára. Segítségükkel bepillantást nyerhet ügyfél-specifikus fenyegetettségi faktorokhoz, vagy épp azonnali kiberbiztonsági reagáló csapatok nyújthatnak Önnek segítséget kritikus fontosságú infrastruktúrájának védelme érdekében. Kivizsgálhatja az incidenseket, jelentéseket kaphat és proaktív intézkedéseket foganatosíthat.

kaspersky-fraud-prevention

Kaspersky Fraud Prevention

A kiberbűnözők mindent megtesznek, hogy a rendszerekben lévő réseket saját előnyükre fordítsák. A rendszereinket kettős védelemmel láthatjuk el ennek elkerülése érdekében. Egyrészt a Kaspersky kétfaktoros hitelesítési megoldásával zökkenőmentes, emelt biztonsági szintű beléptetés valósulhat meg a kritikus fontosságú rendszerekbe. Másrészt bevethetjük a Kaspersky automatizált csalás-elemző szolgáltatását, mely valósidőben monitorozza az eseményeket. Használatával megfontolt döntéseket hozhatunk, és hatalmas segítséget nyújt a szofisztikált csalási esetek felderítésében.

Kaspersky DDoS védelem

Kaspersky DDoS védelem

Védje meg webszervereit és egyéb internet-függő szolgáltatásait a DDoS támadásoktól. A túlterheléses támadások szolgáltatás kimaradást eredményeznek, ami megnehezíti a betegellátást.  A Kaspersky DDoS védelmi megoldásaival lehetősége nyílik a forgalom-eltereléses támadások kivédésére, és kritikus fontosságú infrastruktúráit biztonságban tudhatja a rosszindulatú támadóktól.

Biztosítson maximális védelmet!

Nem találta amit keres? Egyedi igényei vannak? Nem biztos abban, hogy melyik Kaspersky-védelem lenne az Ön számára a legmegfelelőbb? Vegye fel velünk bátran a kapcsolatot, munkatársaink a segítségére lesznek egy személyre szabott védelmi megoldás kiválasztásában.