Szállítmányozás / Logisztika

A következő megálló:
Átfogó, valós védelem

A logisztika a globális kereskedelem nélkülözhetetlen eleme, miközben a gyors és zökkenőmentes személyszállítás a társadalmunk alapvető igénye. Az ügyfelek elvárásai folyamatosan nőnek, melyeket sokszor csak új technológiai megoldásokkal elégíthetünk ki. Ezek azonban számos kockázatot hordozhatnak magukban, ezért kulcsfontosságú tisztában lenni azzal, hogy hogyan tudunk fellépni a számítógépes fenyegetésekkel szemben.

Növekvő veszély

A globális logisztikai piac 2015-re 8,1 trillió dollárt ért el, és ez 2024-re akár 15,5 trillió dollárra növekedhet az előrejelzések szerint. Egy olyan növekvő piacról van szó, ami egyre több hatékonyságot fokozó és együttműködést támogató technológiát alkalmaz, ennél fogva a kiberbűnözők figyelmét sem kerülheti el. A közlekedési ágazat digitalizációja vonzza a számítógépes bűnözőket, ezáltal veszélyezteti a szállítási műveletek integritását.

Technológia trendek és kihívások

A logisztikai szektorban egyre korszerűbb és innovatívabb megoldásokat implementálnak. Napjaink technológia trendjei számos olyan kiberbiztonsági kockázatot és kihívást állítanak a szállítmányozási szektorban dolgozók elé, amit érdemes felelősen kezelniük.

Önvezető járművek

Önvezető járművek

Az autonóm járművek elterjedése az egyik legjellemzőbb trend ami a globális szállítmányozásra hatással van. Az önvezető járművek emberi beavatkozás nélkül képesek döntéseket hozni, ezáltal hozzájárulnak a közúti biztonság javításához, az emberi tévedés által okozott balesetek számának csökkentéséhez. Nem hiába örvendenek népszerűségnek: használatukkal többek közt alacsonyabb energiafogyasztás érhető el, csökkenthetjük a torlódásokat és megoldást jelentenek az ágazatot sújtó munkaerőhiányra is. A járműbe szerelt megannyi szenzor és az autóipari felhőalapú alkalmazások azonban potenciális kiberbiztonsági fenyegetettséget jelentenek: egy hackelés áldozatává vált jármű súlyos közúti baleseteket okozhat.

Okos útvonaltervezés

A szektor fejlődésének fő mozgatórugója a fuvarozás biztonságának növelése és a szállítmányozás költségének csökkentése. Az áruk és a rakományok optimális szállításának megtervezése és végrehajtása költséges logisztikai kihívás. A mesterséges intelligencia és a virtuális valóság felhasználásának elterjedése számos lehetőséget teremt a szállítmányozási műveletek hatékonyságának növelésére. Segítséget jelenthetnek az optimális sebesség és követési távolság fenntartásában, az autonóm vészfékezésben, a sávtartásban, a problémák előrejelzésében és forradalmat hoztak el például a repülőgép iparban és hajózás világában is. Az AI-t használó rendszerek ugyanakkor potenciális hozzáférési pontot jelentenek a kiberbűnözők számára: a támadók befolyásolhatják a mérőműszereket, átvehetik az irányítást a jármű felett, ezáltal súlyos baleseteket okozva.

 

Okos útvonaltervezés
IoT és szállítmányozás

IoT és szállítmányozás

Az intelligens eszközök, szenzorok, feldolgozó egységek és kommunikációs hardverek az internetre kapcsolva egy teljes ökoszisztémát alkotnak: adatokat gyűjtenek és dolgoznak fel emberi beavatkozás nélkül. A szállítmányozás az ellátási lánc hatékonyságának optimalizálása és a jövedelmezőség fenntartásának érdekében világszerte használja előszeretettel ezen eszközöket. Óriási mennyiségű adathalmazok kerülnek elemzésre. Egy egyhajtóműves repülőgép például képes 12 órán belül 844 TB-nyi adatot generálni – ez több adat, mint a Facebook egy nap alatt gyűjt. Az IoT eszközök javítják az átláthatóságot és hozzájárulnak az elszámoltathatósághoz, ugyanakkor a nem megfelelő védelemmel ellátott rendszerek potenciális veszélynek vannak kitéve: a kiberbűnözők megbéníthatják a járatokat vagy épp utasok érzékeny adataihoz juthatnak hozzá.

GPS nyomkövetés

A fejlett GPS-követési technológia segítségével figyelemmel kísérheti egy jármű sebességét, a motor beindulását és leállítását. Meg tudja mondani, hogy a jármű a célútvonalon halad-e, milyen útvonalon haladt eddig, mikorra fog célba érkezni. A fejlett navigációs rendszerek figyelmeztetnek az optimális útvonalakra, segítségükkel a forgalmi dugók elkerülhetővé válnak. A GPS rendszerek szintén hasznosak lehetnek egy ellopott jármű helymeghatározásában. Ha azonban a hackerek átveszik az irányítást a rendszer felett, a GPS jelek hamisításával, az útvonalat könnyedén megváltoztathatják és a járművet rossz irányba terelhetik. A piacon könnyen elérhető GPS zavarók szintén valós veszélyt jelentenek. Míg a GPS hamisító eszközök becsapják a navigációs rendszert azáltal, hogy hamis jeleket közvetítenek feléjük, a GPS zavarók „kiütik” a navigációs rendszert. A kiberbűnözők akár hatalmas anyagi károkat is okozhatnak és sok ezer ember életét befolyásolhatják mindkét módszerrel közvetve.

GPS nyomkövetés
Blokklánc-technológia

Blokklánc technológia

A blokklánc technológia térnyerése egy újabb trend, amely az autókat és a szállítás világát érinti. A technológia lehetőséget kínál a hatékonyság növelésére és az ellátási láncok szinkronizálására. Az alkalmazott technológia segítségével nyomon követhető válhat az alkatrészek eredete, vagy épp a karbantartási előzmények. A szállítmányozás dokumentálásának digitalizációja hatással van a komplexitás és a költségek csökkentésére minden érintett fél számára. Noha a blokklánc technológiát egy nagyon biztonságos megoldásnak tartják, sajnos nincs megkerülhetetlen védelem. A kódhibák kihasználásával vagy épp az egyes blokklánc-csomópontok megtámadásával estek már áldozatául ilyen rendszerek. Fontos ezért, hogy a szervezetek odafigyeljenek a blokklánc infrastruktúra biztonságára például natív titkosítás és mikroszegmentálás alkalmazásával, vagy épp a rendszer viselkedés-analízisével.

Mobilitás

A szállítmányozás minden területén egyre kifinomultabb rendszereket használnak az utasok mobilitásának és kényelmének biztosítása érdekében. Sőt, nincs olyan üzleti terület, amely valamilyen módon nem ne függne a szállítási ipartól, vagy ne kapcsolódna ahhoz. A digitalizáció növekedésével, az érzékelők és a rendszerek összekapcsolódásával, és az automatizálás elterjedésével a számítógépes kockázatok a közlekedési ágazatra egyre nagyobb terhet rónak. Szállítási hálózatok, jegykiadó automaták, e-mail szerverek, központi irányító rendszerek válhatnak szabotázs áldozatává, amennyiben nem gondoskodunk azok megfelelő kibervédelméről.

Magasabb szintű mobilitás

Válassza az igényei szerint legmegfelelőbb Kaspersky-védelmet!

A Kaspersky megoldások bizonyított védelmet garantálnak a kibertámadások ellen a szállítmányozási szektor számára.

 
kaspersky-endpoint-security

Kaspersky Endpoint Security

A Kaspersky végpontvédelme alkalmazkodik egyedi igényeihez, és teljes biztonságot nyújt bármilyen szofisztikált támadás ellen. Hatékonyan megvédheti érzékeny adatait és megfelelhet a GDPR-előírásoknak hála a magasszintű titkosítási funkcióinak. Lehetősége van kiemelt támogatás igénylésére is (Kaspersky Maintenance Service Agreement Plus), mely kiberbiztonsági incidensek esetén jöhet igazán jól.

kaspersky-hybrid-cloud-security

Kaspersky Hybrid Cloud Security

Használja ki a felhő adta lehetőségeket és tudja teljes hálózati infrastruktúráját biztonságban a Kaspersky Hybrid Cloud Security-vel. Biztosítson teljes átláthatóságot, egyszerűsítse a bevezetési és menedzsmentelési feladatokat, és automatizálja a biztonságát előre meghatározott házirendek és szabályok segítségével.

Kaspersky-threath-managment-defense

Kaspersky Threat Management and Defense

A Kaspersky ezen megoldásai preventív módon segítenek levelező szerverek védelmében, továbbá spam-, adathalász-, valamint általános és fejlett malware-fenyegetések elhárításában. Védje meg könnyedén infrastruktúráját az internet veszélyeitől, blokkolja a veszélyes webes forgalmakat hatékonyan.

kaspersky-iot-security

Kaspersky IoT Security

Dolgozzon bármely érzékelővel, szenzorral vagy egyéb IoT eszközzel, a Kaspersky IoT Security használata erősen ajánlott. A legtöbb ilyen eszköz sajnos meglehetősen elavult, számtalan biztonsági rést hordoz magában. A Kaspersky ezen megoldásával védelmet biztosíthat ezek számára, miközben a jogszabályi követelményeknek is megfelelhet

kaspersky-cybersecurity-serviceses

Kaspersky Cybersecurity Services

A Kaspersky számos kiberbiztonsági szolgáltatást biztosít a pénzügyi szektor szereplői számára. Segítségükkel bepillantást nyerhet ügyfél-specifikus fenyegetettségi faktorokhoz, vagy épp azonnali kiberbiztonsági reagáló csapatok nyújthatnak Önnek segítséget kritikus fontosságú infrastruktúrájának védelme érdekében. Kivizsgálhatja az incidenseket, jelentéseket kaphat és proaktív intézkedéseket foganatosíthat.

kaspersky-fraud-prevention

Kaspersky Fraud Prevention

A kiberbűnözők mindent megtesznek, hogy a rendszerekben lévő réseket saját előnyükre fordítsák. A rendszereinket kettős védelemmel láthatjuk el ennek elkerülése érdekében. Egyrészt a Kaspersky kétfaktoros hitelesíti megoldásával zökkenőmentes, emelt biztonsági szintű beléptetés valósulhat meg a kritikus fontosságú rendszerekbe. Másrészt bevethetjük a Kaspersky automatizált csalás-elemző szolgáltatását, mely valós időben monitorozza az eseményeket. Használatával megfontolt döntéseket hozhatunk, és hatalmas segítséget nyújt a szofisztikált csalási esetek felderítésében.

Biztosítson maximális védelmet!

Nem találta amit keres? Egyedi igényei vannak? Nem biztos abban, hogy melyik Kaspersky-védelem lenne az Ön számára a legmegfelelőbb? Vegye fel velünk bátran a kapcsolatot, munkatársaink a segítségére lesznek egy személyre szabott védelmi megoldás kiválasztásában.