Pénzügy / Bankszektor

Pénzügyi műveletek maximális biztonságban

Noha a számítógépes támadások mögött álló motiváció eltérő lehet, egy állandó mindig van az egyenletben, mégpedig a pénzügyi haszonszerzés. Valójában a bűnözés és a pénz kapcsolata ugyanolyan régi, mint maga a bűncselekmény fogalma. Nem csoda hát, hogy a kiberbűnözők első számú célpontjai a pénzügyi szolgáltató cégek.

Támadások kereszttüzében

A IBM kiberbiztonsági kimutatásai szerint a pénzügyi szektort valamennyi biztonsági incidens mintegy 60%-a érinti. A pénzügyi szolgáltatók hatalmas terhet hordoznak, hisz amellett hogy saját infrastruktúrájuk biztonságát viszik vásárra, nagyra becsült ügyfeleik pénzügyi integritását is biztosítaniuk kell. A megfelelően kiválasztott és konfigurált védelmi megoldások ezért kulcsfontosságúak ezen szakmában.

Technológia trendek és kihívások

A pénzügyi szektorban egyre korszerűbb és innovatívabb megoldásokat implementálnak. Napjaink technológia trendjei számos olyan kiberbiztonsági kockázatot és kihívást állítanak a pénzügyi szektorban dolgozók elé, amit érdemes felelősen kezelniük.

fintech

FinTech

A bankok sokáig képesek voltak lépést tartani a technológia fejlődésével, azonban az elmúlt évtizedben ez a tendencia megváltozott. Nagyon sok bank nem tudta tartani a tempót az online ügyintézés és a mobil applikációk terjedésének ütemével, ami utat nyitott a digitális pénzügyi szolgáltatók (FinTech cégek) szárnyalásának. Az egyre népszerűbb innovatív szolgáltatók ugyan kétségtelenül ösztönzik a bankokat is a fejlesztésekre, azonban hatalmas kiberbiztonsági kockázatot is jelentenek azáltal, hogy hiányoznak a szigorú és megbízható szabályozások, melyek a hagyományos banki szektort kontrollálják. Legyen szó tehát FinTech cégről vagy hagyományos banki szolgáltatóról egy megfelelően üzemeltetett védelmi megoldás használata elengedhetetlen.

Bizalom

A pénzügyi szolgáltatásokba vetett bizalom törékeny dolog, és az ügyfelek nehezen helyezik azt a bankok és FinTech cégek kezébe. A bizalomvesztés egy szolgáltató és akár a teljes piac összeomlását eredményezheti. Továbblépve ugyanúgy kölcsönös bizalomnak kell lennie a bankok és a felkapott digitális pénzügyi szolgáltatók között is, hiszen ha egy bank nem szavaz bizalmat a harmadik féltől származó technológiák alkalmazásának, akkor a növekvő piaci igényeket nem tudja kielégíteni. Mindkét félnek kiberbiztonsági intézkedéseket kell foganatosítania, hogy az ügyfelek bizalomvesztését ne tegyék kockára rosszindulatú számítógépes támadások miatt.

bizalom
Nyílt bankolás

Nyílt bankolás

A nyílt bankolás forradalmát éljük. Az európai uniós, úgynevezett „PSD2 irányelv” hatására a bankok megnyitották webes interfészeiket (API), mely segítségével a lakossági, mikró és nagyvállalati ügyfelek egyaránt több banknál lévő szolgáltatásaikat egyetlen platformról kezelhetik. A harmadik fél által nyújtott internetes és mobil alkalmazások segítségével az ügyfelek számos kényelmi funkciót érhetnek el, pénzügyi szolgáltatásaikat hatékonyabban kezelhetik. Az innovatív kezdeményezés azonban magában hordozza a visszaélés lehetőségét: sajnos a bűnözök a különböző sebezhetőségek felkutatásával a nyílt bankolási interfészekkel rendkívüli módon visszaélhetnek. A teljes éberség ezért elengedhetetlen a szolgáltatók részéről, minden ilyen adatáramlási pontot a megfelelő védelemmel kell ellátni, és mindent megtenni az adatbiztonság érdekében.

Dolgok internetje (IoT)

Bizarr belegondolni, hogy jelenleg több eszköz van csatlakoztatva az internethez, mint amennyi ember van az egész világon. A Dolgok Internetjének (IoT) korában a pénzügyi szolgáltatók erősen kitettek ezen megoldások sebezhetőségeinek. A bankok és a digitális pénzügyi szolgáltatók az IoT eszközöket nem csupán a kényelmi funkciók miatt alkalmazzák – segítségükkel személyre szabott értesítéseket, ajánlásokat, javaslatokat juttathatnak a kívánt célközönséghez.  Az okosórák, telefonok és más kütyük, melyekkel fizetést lehet kezdeményezni azonban potenciális támadási felületet jelentenek a bűnözők számára. Problémát jelent továbbá, hogy egy vállalati rendszerre csatlakoztatott sebezhető IoT eszköz ingyen belépőt jelenthet a pénzügyi szolgáltató rendszerébe.

Dolgok Internetje
Digitális átalakulás

Digitális átalakulás

A technológia pénzügyi szektorra gyakorolt hatása tagadhatatlan. A szolgáltatók a felhasználó élmény fokozásának és saját profitjuk növelésének érdekében élnek az alkalmazott technológiai újításokkal. Amely szolgáltatók lemaradnak – kimaradnak: a kimutatások szerint azon vállalatok, melyek az új számítógépes fenyegetésektől való félelem miatt később lépnek a digitális transzformáció rögös útjára, közel behozhatatlan hátrányba kerülnek a versenytársakhoz képest. A megoldás valójában igazán egyszerű: nem dughatjuk a digitalizáció elől homokba fejünket struccként, hanem proaktívan, megfelelő kiberbiztonsági intézkedéseket kell alkalmazni.

Blokklánc technológia

A pénzügyi szolgáltatók számára a blokklánc technológia alkalmazásai messze túlmutatnak a közismert BitCoin és egyéb kriptovalutákon. A decentralizált, elosztott főkönyvi technológián alapuló szolgáltatások jelentősen csökkenthetik a hibázás lehetőségét, és használatukkal a kulcsfontosságú adatokat és végbemenő tranzakciókat nagyobb biztonságban tudhatjuk. A technológia felgyorsíthatja a határokon is átnyúló átutalásokat, intelligens szerződések elterjedéséhez járulhat hozzá, és a részvénykereskedelem jövőjét jelentheti. Kihívását jelent azonban, hogy a blokklánc hálózatok mindegyike saját nagyon specifikus platformot és kódolási mechanizmusokat használ, mely miatt nehéz lehet a blokklánc-megoldást biztonságosan integrálni egy meglévő hálózati adatkörnyezethez.

Blokklánc-technológia
Automatizálás és elemzés

Automatizálás és elemzés

A Deep Learning, avagy mélytanulás, a gépi tanulás egy fejlettebb ágaként olyan kulcsfontosságú technológia szerepét tölti be, ami az elkövetkezendő évtizedeket teljesen át fogja formálni. A gépi tanulás  azon alapszik, hogy a programokat nem arra a célra írják, hogy megoldjanak egy bizonyos problémát, hanem arra, hogy saját magától megtanulják, hogyan kell megoldani azt rengeteg példán keresztül. Segítségével automatizálhatjuk a folyamatokat, adatokon alapú logikus döntéseket hozhatunk meg. Ezen technológiák elterjedésének titka az erőforrás-hatékonyságban rejlik. A pénzügyi területen számos alkalmazási területe van, különösen a jelzálogkölcsönök, tanácsadások és befektetések esetében használják a szolgáltatók előszeretettel. Ha azonban egy ilyen tanuláson alapú eszközt egy kiberbűnöző hamis adatokkal táplálna észrevétlenül, a végeredményt kedvére torzíthatná el, mellyel elképesztő károkat okozhatna. A rendszerek megfelelő védelme ezért kulcsfontosságú.

Szabályozási kihívások

A pénzügyi szektorban vékony mezsgyén járnak az új technológiák bevezetésekor és használatakor: a bankok és FinTech cégek igyekeznek mindent megtenni, hogy ne maradjanak le, és hogy ügyfeleik elégedettségét biztosítsák, de mérlegelniük kell többek között kiberbiztonsági tényezőket is. Számos hazai és nemzetközi szabályozás próbálja egységesíteni, egyszerűbbé, átláthatóbbá tenni az amúgy meglehetősen komplex szektor működését. Az EU területén nemrégiben életben lépett GDPR szabályozás is nélkülözhetetlen volt, és cselekvésre szólította fel a bankokat és más pénzügyi szolgáltatókat is az adatok megfelelő kezelése érdekében.  Az ügyféladatok nem megfelelő védelme hatalmas szankciókat helyezhet kilátásba, ugyanakkor az ügyfelek megroppant bizalma a szolgáltató iránt, ha lehet, még nagyobb veszteséget eredményezhet.

Szabályozási kihívások

Válassza az igényei szerint legmegfelelőbb Kaspersky-védelmet!

A Kaspersky megoldások bizonyított védelmet garantálnak a kibertámadások ellen minden egyes bank és pénzügyi szolgáltató számára.

 
kaspersky-endpoint-security

Kaspersky Endpoint Security

A Kaspersky végpontvédelme alkalmazkodik egyedi igényeihez, és teljes biztonságot nyújt bármilyen szofisztikált támadás ellen. Hatékonyan megvédheti állampolgárai adatait és megfelelhet a GDPR-előírásoknak hála a magasszintű titkosítási funkcióinak. Lehetősége van kiemelt támogatás igénylésére is (Kaspersky Maintenance Service Agreement), mely kiberbiztonsági incidensek esetén jöhet igazán jól.

kaspersky-hybrid-cloud-security

Kaspersky Hybrid Cloud Security

Használja ki a felhő adta lehetőségeket és tudja teljes hálózati infrastruktúráját biztonságban a Kaspersky Hybrid Cloud Security-vel. Biztosítson teljes átláthatóságot, egyszerűsítse a bevezetési és menedzsmentelési feladatokat, és automatizálja a biztonságát előre meghatározott házirendek és szabályok segítségével.

Kaspersky-threath-managment-defense

Kaspersky Threat Management and Defense

A Kaspersky ezen megoldásai preventív módon segítenek levelező szerverek védelmében, továbbá spam-, adathalász-, valamint általános és fejlett malware-fenyegetések elhárításában. Védje meg könnyedén infrastruktúráját az internet veszélyeitől, blokkolja a veszélyes webes forgalmakat hatékonyan.

kaspersky-iot-security

Kaspersky IoT Security

Dolgozzon bármely érzékelővel, szenzorral, kioszkkal vagy egyéb IoT eszközzel, a Kaspersky IoT Security használata erősen ajánlott. A legtöbb ilyen eszköz sajnos meglehetősen elavult, számtalan biztonsági rést hordoz magában. A Kaspersky ezen megoldásával védelmet biztosíthat ezek számára, miközben a jogszabályi követelményeknek is megfelelhet.

kaspersky-cybersecurity-serviceses

Kaspersky Cybersecurity Services

A Kaspersky számos kiberbiztonsági szolgáltatást biztosít a pénzügyi szektor szereplői számára. Segítségükkel bepillantást nyerhet ügyfél-specifikus fenyegetettségi faktorokhoz, vagy épp azonnali kiberbiztonsági reagáló csapatok nyújthatnak Önnek segítséget kritikus fontosságú infrastruktúrájának (ATM, POS, és egyéb eszközök) védelme érdekében. Kivizsgálhatja az incidenseket, jelentéseket kaphat és proaktív intézkedéseket foganatosíthat.

Kaspersky DDoS védelem

Kaspersky DDoS védelem

Védje meg ATM-jeit, online banki rendszerét és egyéb internet-függő szolgáltatásait a DDoS támadásoktól. A túlterheléses támadások szolgáltatáskimaradást eredményeznek, ami végső soron bevétel kieséssel jár. A Kaspersky DDoS védelmi megoldásaival kritikus fontosságú infrastruktúráit biztonságban tudhatja a rosszindulatú támadóktól.

kaspersky-fraud-prevention

Kaspersky Fraud Prevention

A kiberbűnözők mindent megtesznek, hogy a rendszerekben lévő réseket saját előnyükre fordítsák. A rendszereinket kettős védelemmel láthatjuk el ennek elkerülése érdekében. Egyrészt a Kaspersky kétfaktoros hitelesítési megoldásával zökkenőmentes, emelt biztonsági szintű beléptetés valósulhat meg a kritikus fontosságú rendszerekbe. Másrészt bevethetjük a Kaspersky automatizált csalás-elemző szolgáltatását, mely valós időben monitorozza az eseményeket. Használatával megfontolt döntéseket hozhatunk, és hatalmas segítséget nyújt a szofisztikált csalási esetek felderítésében.

Biztosítson maximális védelmet!

Nem találta amit keres? Egyedi igényei vannak? Nem biztos abban, hogy melyik Kaspersky-védelem lenne az Ön számára a legmegfelelőbb? Vegye fel velünk bátran a kapcsolatot, munkatársaink a segítségére lesznek egy személyre szabott védelmi megoldás kiválasztásában.