Gyártás / Nehézipar

A gyártósor
kiberbiztonsága

Monumentális változások rombolják a gyáripar relatív biztonságát. Korábban a szektor nem tartozott a kiemelt célpontok közé a számítógépes bűnözők számára, majdnem hogy áthatolhatatlannak tűntek a védelmi vonalaik. Napjaink trendjei azonban mindent megváltoztattak – a hackerek az otthonunk kényelméből okozhatnak hatalmas károkat a vállalatoknak.

A robotika forradalma

Az összekapcsolt eszközök és a kiber-fizikai automatizált rendszerek elterjedése határtalan lehetőségeket teremtetett a gyártóipar számára, ugyanakkor számtalan kockázatot is hozott magával. Az értékes digitális adatok és érzékeny információk kezelése a gyártók részéről kulcsfontosságú. Általánosságban nézve az ipari kiberbiztonsági kockázatok két csoportba sorolhatóak: a támadók egyrészt megzavarhatják a termelés folyamatát, másrészt szellemi tulajdonokat, szabadalmakat lophatnak el a védtelenül hagyott rendszerekből.

Technológia trendek és kihívások

Az gyáriparban egyre korszerűbb és innovatívabb megoldásokat implementálnak. Napjaink technológia trendjei számos olyan kiberbiztonsági kockázatot és kihívást állítanak a szektorban dolgozók elé, melyet érdemes felelősen kezelniük.

Ipar 4.0

Ipar 4.0

A gyártás folyamata állandó változáson esik át. Az Ipar 4.0 –t a 2010-es évek közepétől számítjuk, amikor is elterjedt a gyártóiparban azon metodika, melyben az összes gyártásban felhasznált gép össze van kapcsolva, egy teljes rendszert alkotnak, kommunikálnak egymással  – végső soron elősegítve ezzel a hatékonyabb termelést. Az eredmény egy olyan, a felhőtechnológia segítségével távolról is vezérelhető és rugalmasan testreszabható intelligens rendszer, amely elképzelhetetlen volt korábban. Az új integrált interfészek azonban megsokszorozzák a támadási felületek számára a kiberbűnözők számára, ezért a modern gyárakat megfelelő kiberbiztonsági megoldásokkal kell ellátni.

Ipari kémkedés

A szabadalmak ellopásának megakadályozása érdekében a vállalatoknak szegmentálniuk kell gyártási rendszereiket, ami lehetővé teszi a szigorú hozzáférési házirendek kialakítását. Ez a megközelítés korlátozza a lopások lehetőségét, azonban nem zárja ki azokat. Olyan átfogó kiberbiztonsági intézkedéseket kell a gyártási láncban bevezetni, melyek védeni tudják a sokszor felbecsülhetetlen értékű szellemi tulajdonokat. A gyártóknak számba kell venniük teljes digitális adatbázisukat és kategorizálni, rangsorolni kell azokat a megfelelőbb védelmi módszer kidolgozása érdekében. A szektor vállalatainak olyan kiberbiztonsági megoldást kell választaniuk, mint amelyet például a Kaspersky biztosít – segítségükkel megakadályozhatjuk mind a külső mind a belső elkövetők adatlopásait. 

 

Ipari kémkedés
IoT és szállítmányozás

Ipari IoT

Az ipari IoT eszközök értéke abban rejlik a gyártók és ügyfeleik számára, hogy hatalmas költségeket takaríthatnak meg segítségükkel. Az összekapcsolt automatizált rendszerek (szenzorok, érzékelők és egyéb mérőeszközök) kommunikálnak egymással, segítségével megelőzhetjük a termelés-kieséseket, optimalizálhatjuk a folyamatokat. Ezen eszközök azonban nem immunisak a számítógépes támadásokkal szemben. A bűnözők az ipari IoT eszközök manipulálásával károkat okozhatnak, ellehetetleníthetik a termelést, vagy épp kulcsfontosságú adatokat lophatnak el. Az ipari IoT eszközök védelmére tehát kiemelt figyelmet érdemes szentelni.

Tervezési szimuláció

A gyártók által használt számítógépekkel támogatott tervezés továbbra is szárnyal. A komplex matematikai egyenletek villámgyors megoldása lehetővé teszi, hogy a gyártás teljesítményét és minőségét szimulációk segítségével növelhessük. A technológiának előkelő szerepe van például a termékek fejlesztési, formatervezési és csomagolási folyamatainak optimalizálásában is. Sajnos azonban, mint minden szoftver a szimulációs programok is sebezhetőek, és használatuk kiberbiztonsági kockázatokkal jár. A prototípusok gyártása a tökéletesség felé vezeti a gyártókat, feltéve, ha számítógépes rendszereiket megbízható védelemmel látják el.

Tervezési szimuláció
3D nyomtatás

3D nyomtatás

A 3D-s nyomtatás hatékonysága, rugalmassága, sebessége és ökológiai szerepe miatt óriási lehetőséget képvisel gyártók számára világszerte. A 3D nyomtatók elterjedése demokratizálhatja a gyártást – lehetőséget nyújt kicsi, induló vállalkozásoknak is új piacokra való belépésbe és exponenciális  növekedésbe. Bizonyos értelemben a 3D nyomtatók hozhatják el azt, amit a Youtube biztosított a tartalom-előállítók számára. Sajnos ezen technológiának is van gyenge pontja, mégpedig hogy kiberbiztonsági kockázatokat hordoz magában. A támadók a védtelenül hagyott eszközöket meghackelhetik, szabadalmakat lophatnak el, ellehetetleníthetik a gyártást vagy épp rosszindulatú programok segítségével hatalmas károkat okozhatnak.

Ellátási lánc biztonsága

Noha az ellátási lánc fogalma eredetileg az alkatrészek, összetevők és a részt vevő számítógépek halmazára korlátozódott, a kiber-fizikai rendszerek és az Ipar 4.0 korszakában az ellátás a lánc kibővült, és már magában foglalja a különböző szoftverek teljes spektrumát, az RFID chipeket és más technológiai eszközöket, melyeket a hatékonyság növelése és a versenyelőny megőrzése érdekében alkalmaznak. Az elterjedőben lévő szabályozások és szabványok ugyan bizonyos mértékben segítik az ellátási lánc kiberbiztonságának kialakítását, azonban elengedhetetlen a teljes ökoszisztéma védelme a rosszindulatú támadók ellen.

Ellátási lánc biztonsága

Válassza az igényei szerint legmegfelelőbb Kaspersky-védelmet!

A Kaspersky megoldások bizonyított védelmet garantálnak a kibertámadások ellen a gyártóipar minden szereplője számára.

kaspersky-endpoint-security

Kaspersky Endpoint Security

A Kaspersky végpontvédelme alkalmazkodik egyedi igényekhez, és teljes biztonságot nyújt bármilyen szofisztikált támadás ellen. Hatékonyan megvédheti szabadalmait és megfelelhet a GDPR-előírásoknak hála a magasszintű titkosítási funkcióinak. Lehetősége van kiemelt támogatás igénylésére is (Kaspersky Maintenance Service Agreement Plus), mely kiberbiztonsági incidensek esetén jöhet igazán jól.

kaspersky-hybrid-cloud-security

Kaspersky Hybrid Cloud Security

Használja ki a felhő adta lehetőségeket és tudja teljes hálózati infrastruktúráját biztonságban a Kaspersky Hybrid Cloud Security-vel. Biztosítson teljes átláthatóságot, egyszerűsítse a bevezetési és menedzsmentelési feladatokat és automatizálja a biztonságát előre meghatározott házirendek és szabályok segítségével.

Kaspersky-threath-managment-defense

Kaspersky Threat Management and Defense

A Kaspersky ezen megoldásai preventív módon segítenek levelező szerverek védelmében, továbbá spam-, adathalász-, valamint általános és fejlett malware-fenyegetések elhárításában. Védje meg könnyedén infrastruktúráját az internet veszélyeitől, blokkolja a veszélyes webes forgalmakat hatékonyan.

kaspersky-iot-security

Kaspersky IoT Security

Dolgozzon bármely érzékelővel, intelligens mérőeszközzel vagy egyéb ipari IoT eszközzel, a Kaspersky IoT Security használata erősen ajánlott. A legtöbb ilyen eszköz sajnos a biztonság területén meglehetősen elavult, számtalan támadási pontot hordoz magában. A Kaspersky ezen megoldásával védelmet biztosíthat ezek számára, miközben a jogszabályi követelményeknek is megfelelhet.

kaspersky-cybersecurity-serviceses

Kaspersky Cybersecurity Services

A Kaspersky számos kiberbiztonsági szolgáltatást biztosít a gyártóipari vállalatok számára. Segítségükkel bepillantást nyerhet ügyfél-specifikus fenyegetettségi faktorokhoz, tesztelheti rendszereit behatolások ellen vagy épp azonnali kiberbiztonsági reagáló csapatok nyújthatnak Önnek segítséget kritikus fontosságú infrastruktúrájának védelme érdekében. Kivizsgálhatja az incidenseket, jelentéseket kaphat és proaktív intézkedéseket foganatosíthat.

Kaspersky DDoS védelem

Kaspersky DDoS védelem

Védje meg webszervereit és egyéb internet-függő szolgáltatásait a DDoS támadásoktól. A túlterheléses támadások szolgáltatás kimaradást eredményeznek, ami megnehezíti a gyártást.  A Kaspersky DDoS védelmi megoldásaival lehetősége nyílik a forgalom-eltereléses támadások kivédésére, és kritikus fontosságú infrastruktúráit biztonságban tudhatja a rosszindulatú támadóktól.

Biztosítson maximális védelmet!

Nem találta amit keres? Egyedi igényei vannak? Nem biztos abban, hogy melyik Kaspersky-védelem lenne az Ön számára a legmegfelelőbb? Vegye fel velünk bátran a kapcsolatot, munkatársaink a segítségére lesznek egy személyre szabott védelmi megoldás kiválasztásában.