Home office-ban is megvédi a Kaspersky

Az internet elterjedése óta slágertéma a “home office”, az otthoni munkavégzés. Miközben az új megoldásokra nyitott cégek kisebb-nagyobb mértékben már évek óta élnek a lehetőséggel, a konzervatívabb vállalatok, szervezetek eddig ragaszkodtak a hagyományos, irodai munkavégzéshez.

A járvány gyors terjedése miatt most napok alatt minden megváltozott. A dolgozók biztonsága érdekében rengeteg olyan cég rendelte el az otthoni munkavégzést, ahol az irodán kívüli munkával kapcsolatban semmiféle tapasztalattal nem rendelkeznek.

Az elmúlt hetekben ugyan elárasztották az internetet az “így dolgozz otthonról” típusú írások, a téma kiberbiztonsági vonatkozásairól kevés szó esik. Cikkünkkel ezt a hiányt kívánjuk pótolni.

Védd számítógéped antivírus szoftverrel home office-ban is

Az irodai környezetben természetes, hogy számos megoldással védik az ott dolgozók gépeit a kártevőktől, az emberek nem telepíthetnek szoftvereket számítógépükre, a nem engedélyezett eszközök számára tiltják az online hozzáférést.

A védelemnek ez a szintje otthon nehezen megoldható. Ezen belül is komoly gondokat okoz, ha valaki saját eszközeit használja és azokon tárol céges dokumentumokat.  Rendkívül fontos tehát megbízható vírusvédelmi alkalmazás telepítése a munkához (is) használt számítógépekre. Ha erre nincs pénz – az otthoni munkavégzés hirtelen, tömeges bevezetésekor ez elképzelhető -, egy ingyenes antivírus program telepítése is átmeneti megoldást nyújthat. Bár egy ilyen szoftver messze nem ad akkora védelmet, mint például a Kaspersky Anti-Virus, mégis jobb megoldás, mint a védekezés teljes hiánya.

A járvány idején is támadnak az adathalászok

A kialakult helyzet új lendületet adott a kiberbűnözőknek is. Az egészségügyi intézmények, a szállítmányozó cégek, a biztosítók és mások mellett fontos célpontot jelentenek a válsághelyzetben problémáikra megoldást kereső emberek. A látszólag új gyógymódokat ajánló, a válság miatt adóvisszatérítést ígérő, vagy segítséget kérő, valójában adathalász levelek célja mindig ugyanaz: a gyanútlan felhasználók adatainak megszerzése.

Bár az adathalász levelek egy részét kiszűrik a levelező szoftverek spam-szűrői, illetve a vírusvédő programok, az egyik legbiztosabb védekezési mód a biztonságos kapcsolat, a VPN használata, még akkor is, ha sokszor kényelmesebbnek, gyorsabbnak tűnik a nyilvános internet, mint a védett VPN használata. Amennyiben azonban rendelkezésre áll ilyen lehetőség, mindig érdemes élni vele. Mindenképpen a VPN-en keresztül kell használni a céges levelezést, üzenetküldést és a többi, a munkával kapcsolatos szoftvert.

Mindennapi biztonság

Ha eddig esetleg el is hanyagolta, most nagyon komolyan kell venni az alapvető biztonsági tanácsokat:

A mostani járvány idővel elmúlik, de a most kialakított, biztonságosabb informatikai környezetet akkor is érdemes lesz megtartani. Ebben segítségére lesz a Kaspersky is.

További cikkeink