Amikor a ragaszkodás a megszokotthoz veszélyes lehet

Az autó megjelenésekor az emberek inkább jobb lovakra és minőségi kocsikerekekre vágytak. A személyi számítógép jelentőségét anno még a gyártó IBM vezetői sem ismerték fel. A “bunkofont” (mobiltelefont) kezdetben sokan a menedzserek magamutogató eszközének tartották. Az önvezető autókkal kapcsolatban néhány baleset nagy sajtóvisszhangot váltott ki, de csak kevesen beszélnek róla, hogy a hagyományos, ember által vezetett autók okozta balesetekben naponta ennél nagyságrendekkel többen sérülnek, vagy halnak meg.

Még hosszan sorolhatnánk a példákat, de ennyiből is jól látszik, hogy nem véletlen jelenségről van szó. Természetes tulajdonságunk a ragaszkodás a megszokotthoz. (A széleskörűen kutatott jelenséget status quo torzításként szokás emlegetni.)

Az új technológiák elterjedése ezzel meglehetősen nagy összhangban történik. Először az újítók próbálkoznak vele (2,5%), utána a korai elfogadók (13,5%) és csak őket követik majd több hullámban a tömeges felhasználók.

A kiberbiztonságban nincs állandóság

Van, ahol mindez nem működik. Ilyen terület például a kiberbiztonság. A környezet olyan gyorsan változik, hogy aki csak mozdulatlanul vár, komoly veszélybe sodorja magát.

A kiberbűnözők folyamatosan finomítják módszereiket. Az egyre nagyobb támadások felépítése egyre kisebb költségekkel jár. (Nem is kell feltétlenül értenie valakinek ezekhez az eszközökhöz, hiszen már a kibertámadások is kiszervezhetők.)

Veszélyben a KKV-k

A KKV-k között még mindig él az a hit, hogy a kiberbűnözők csak a nagyokat támadják. Erre a tévhitre alapozva nem látják el magukat megfelelő kibervédelmi eszközökkel.

Sok kisebb cég IT biztonsági védelme csak a végpontvédelmi platformra (EPP) korlátozódik. Folyamatosan jelzéseket kapnak róla, hogy erősíteniük kellene a védelmet, de hiába.

Egy fontos ilyen figyelmeztetés, ha az EPP már nem képes megállítani az egyre kifinomultabb fenyegetéseket. A platform korlátait jelzi, ha egyre kevésbé látszik, mi is történik a végpontokon. Az is gyakori, hogy amikor egy cég szeretné fejleszteni végpontvédelmi rendszerét kiderül, hogy az már nem alkalmas rá, illetve hogy már fellelhetetlenek az adott rendszert ismerő szakemberek.

Leragadni veszélyes

Mindezen figyelmeztető jelek ellenére a status quo torzulás változatlanul működik. A cégek ragaszkodnak a már ismert, megszokott EPP-hez, elutasítják még a változás gondolatát is. Nyugodtan megállapítják, hogy a rendszer figyelmeztetéseket küld a végpontokról, de jelzett problémák megoldására sem idővel, sem házon belüli  szakértelemmel nem rendelkeznek.

EDR - fordulópont a végpontvédelemben

A Kaspersky EDR (endpoint detection and response) megoldása teljesen új helyzetet teremtett. Ez a rendszer automatikus választ képes adni az ismeretlen és a hagyományos védelmet elkerülni képes fenyegetésekre, ezzel minimalizálva a védelemhez szükséges speciális tudást és más erőforrásokat. 

A legfeljebb néhány perc alatt reagálni képes rendszer kiszűri azokat a fenyegetéseket, amiket a hagyományos EPP még csak észlelni sem tudott.

A felhő-kompatibilis Optimum security managed detection and security (MDR) funkciója segítségével akár ki is szervezheti a  leginkább erőforrásigényes védelmi feladatokat (fenyegetések érzékelése, vezetett válaszadás, a fenyegetések 24/7 monitorozása… ). Ezek iparági szakértők kezébe kerülnek, miközben ön a fontosabb céges feladatokra összpontosíthat.

Ne hagyja, hogy a status quo rabul ejtse, védje meg cégét a Kaspersky Optimum Security segítségével!

További cikkeink